نحوه زیرسازی سقف شیروانی

نحوه زیرسازی سقف شیروانی، نکات بسیار مهمی را در برمی‌گیرد. به‌طورکلی این فرایند برای هر نوع سقفی از اهمیت بالا برخوردار است. سقف‌های شیروانی که مقاومت کمتری در برابر آسیب‌ها و عوامل طبیعی دارند، باید به بهترین شکل زیرسازی شوند.
به‌ دلیل وزن پایین این سقف‌ها، باید از ابزارها و متریال‌های عالی جهت زیرسازی استفاده کنید؛ این‌گونه موجب افزایش مقاومت آن خواهید شد. روش‌های گوناگونی برای این کار وجود دارند. برای یادگیری نکات مهم، مراحل اجرا، مزایا و معایب روش‌های گوناگون و… می‌توانید تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.

دلایل اهمیت زیرسازی سقف شیروانی

سؤال بسیار مهمی که در همین ابتدا به وجود می‌آید، این است که چرا یادگیری نحوه زیرسازی سقف شیروانی فلزی، اهمیت زیادی دارد؟ همان‌طور در مقدمه مطلب ذکر شد، آسیب‌پذیری سقف‌های شیروانی به‌دلیل ساختار آن‌ها، بیشتر از دیگر مدل‌ها است.

به‌طور مثال، درصورت وجود سرعت بالا در وزش باد، احتمال آسیب‌دیدن این سقف‌ها بیشتر می‌شود. به‌همین دلیل باید به‌دنبال روشی جهت مقاوم‌سازی آن‌ها باشید. در بیشتر این روش‌ها، وزن سقف افزایش پیدا کرده و اتصال آن به ساختمان محکم‌تر خواهد شد.

مراحل زیرسازی در سقف‌های شیروانی

انواع روش‌ها برای زیرسازی در سقف‌های شیروانی

به جهت بیشترشدن آشنایی با نحوه زیرسازی سقف شیروانی، بهتر است ببینیم که چه روش‌هایی برای این کار وجود دارند. شما این قابلیت را دارید تا از انواع تیرچه‌ها در این فرایند کمک بگیرید. کاربردی‌ترین آن‌ها را در این بخش از آموزش زیرسازی سقف شیروانی باهم بررسی می‌کنیم.

تیرچه‌های بتنی

یکی از انواع تیرچه‌هایی که باید در آموزش زیرسازی سقف شیروانی به آن اشاره کنیم، مدل‌های بتنی هستند. تیرچه‌های بتنی دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر شرایط محیطی بوده و وزن نسبتا مناسبی نیز دارند. بسیاری از متخصصان این زمینه، تیرهای بتنی را برای این کار انتخاب می‌کنند؛ دلیل این موضوع نیز استحکام بالای آن‌ها است. البته باید این را هم بدانید که هزینه استفاده از تیرچه بتنی نسبت به روش‌های دیگر، بیشتر است.

تیرچه استیل

متخصصان این قابلیت را دارند تا در زیرسازی این سقف‌ها، از تیرچه‌های استیل نیز بهره ببرند. آشنایی با این تیرچه، یکی از مهم‌ترین نکاتی است که باید دررابطه‌با نحوه زیرسازی سقف شیروانی بلد باشید. استفاده از این متریال، هزینه اجرای زیرسازی را بسیار کاهش می‌دهد.

برای مشاوره خرید کلیک کنید

این تیرها وظیفه اصلی انتقال بارهای ناشی از سقف را برعهده داشته و آن را به سایر اجزای ساختمان منتقل می‌کنند. مقاومت این تیرها مناسب بوده و وزن کمتری نسبت به مدل‌های بتنی دارد. دلیل این موضوع نیز توخالی بودن آن‌ها است. این تیرها به‌صورت پروفیل فولاد ضدزنگ تولید می‌شوند.

تیرچه‌های چوبی

علاوه‌بر متریال‌هایی که بررسی کردیم، در نحوه زیرسازی سقف شیروانی از تیرچه‌های چوبی نیز بهره می‌برند. تیرهای چوبی از رایج‌ترین و کاربردی‌ترین روش‌ها جهت زیرسازی به‌شمار می‌روند. هزینه پایین تهیه آن‌ها، دسترسی راحت و فرایند اجرای آسان، مزایای این روش به‌حساب می‌آید.

البته باید بدانید که معایبی هم در تیرچه‌های چوبی وجود دارد. به‌طور مثال، این نوع در برابر رطوبت و آب مقاومتی ندارد. به‌همین دلیل در‌صورت نشت آب از سقف به داخل اسکلت زیرسازی، امکان پوسیده‌شدن بالا می‌رود. چنین موضوعی از اهمیت بسیار زیاد برخوردار بوده و می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری را به‌وجود بیاورد.

چرا باید از تیرهای بتنی و استیل در زیرسازی سقف شیروانی کمک بگیریم؟

سؤال بسیار مهمی که در این بخش به وجود می‌آید، این است که چه مزایایی در استفاده از تیرهای بتنی و استیل وجود دارند؟ همان‌طور که در بخش‌های قبلی بررسی کردیم، این دو نوع زیرسازی مقاومت بیشتری نسبت به تیرچه‌های چوبی داشتند. پس بهتر است در آموزش زیرسازی سقف شیروانی، مزایای آن‌ها را مورد بررسی قرار دهیم. این موارد عبارت‌اند از:

  • افزایش مقاومت سازه به بهترین شکل
  • مقاومت بالا در برابر عواملی مانند رطوبت و تغییرات دمایی
  • افزایش بالا در سرعت اجرا
  • انعطاف‌پذیری منحصربه‌فرد برای پروژه‌های گوناگون
  • معایب استفاده از تیرهای بتنی و استیل

علاوه‌بر مزایایی که برای استفاده از تیرچه‌های فولادی و بتنی ذکر کردیم، بهتر است معایب آن‌ها را نیز بدانید. در نحوه زیرسازی سقف شیروانی به این موارد توجه زیادی شده و در نهایت، یک متریال مناسب انتخاب می‌شود. معایبی که در این تیرچه‌ها وجود دارند عبارت‌اند از:

تغییر در ظاهر سقف به‌دلیل ساختار خاص تیرها
افزایش وزن سازه به‌دلیل سنگین بودن تیرهای بتنی و استیل
افزایش هزینه‌های اجرای زیرسازی

انواع روش‌ها برای زیرسازی در سقف‌های شیروانی

مراحل زیرسازی در سقف‌های شیروانی

نحوه زیرسازی سقف شیروانی فلزی شامل مراحل مختلفی می‌شوند. درصورتی‌که قصد دارید فرایند زیرسازی این سقف‌ها را به کمک تیرچه استیل، بتنی یا چوبی انجام دهید، باید از قبل با این موارد آشنایی کامل داشته باشید. مراحلی که در نحوه زیرسازی سقف شیروانی وجود دارند به‌صورت زیر هستند.

طراحی و انجام محاسبات

اولین مرحله‌ای که در نحوه آهن کشی سقف شیروانی انجام می‌شود، طراحی سازه و انجام محاسبات است. در این بخش به کمک یک مهندس عمران نیاز دارید؛ زیرا محاسباتی که در این مرحله انجام می‌شوند، نیازمند دانشی کامل از پروژه‌های ساختمانی هستند.

برای پیشروی دقیق نحوه زیرسازی سقف شیروانی، باید ابتدا نقشه سازه تهیه شده و در آن، ابعاد، زوایای شیب و محل قرارگیری تیرچه‌ها مشخص شوند. همچنین پس‌از محاسبه میزان تنش و بار سازه، می‌توان مقاطع فولادی مناسبی را برای این کار انتخاب کرد.

انتخاب مصالح موردنیاز جهت زیرسازی

انتخاب مصالح موردنیاز، مرحله دیگری است که باید در آموزش زیرسازی سقف شیروانی به آن اشاره کنیم. برای این کار ابتدا باید نوع تیرچه‌ها را انتخاب کنید. بسته به نیاز پروژه و بودجه، می‌توانید از موارد ذکر شده در قسمت‌های بالا بهره ببرید.

علاوه‌بر این موارد، نیازمند تهیه خرپا، نبشی، تسمه و میلگردهای فولادی هستید؛ زیرا این مصالح، اجزای اصلی زیرسازی را تشکیل می‌دهند. برای انتخاب مقاطع فولادی باید از محاسباتی که در مرحله قبلی به‌ثمررسیده کمک بگیرید. همچنین توجه داشته باشید که کیفیت این قطعات، باید طبق استانداردهای روز باشد.

آماده‌سازی جهت آهن‌کشی

در سومین مرحله از نحوه زیرسازی سقف شیروانی فلزی، باید محل را برای آهن‌کشی یا همان پیاده‌سازی تیرچه‌ها آماده کنید. برای این کار نیازمند اقدامات گوناگونی خواهید بود. اول‌ازهمه، باید نخاله‌های موجود را جمع‌آوری کرده و سطح زمین را صاف کنید.

ایجاد فونداسیون مناسب برای ستون‌ها نیز قدم دیگری است که باید در این مرحله به آن توجه داشته باشید. این فونداسیون، محلی برای قرارگیری اسکلت‌های فلزی بوده و درصورت عدم توجه به آن، کل مقاومت سازه در خطر خواهد بود. پس حتما از مصالح درجه یک و روش‌های مدرن برای این بخش کمک بگیرید.

نصب ستون‌های سقف

پس‌از این‌که محیط پروژه را توسط فونداسیون آماده‌سازی کردید، باید سراغ نصب ستون‌های سقف بروید. این مرحله اهمیت زیادی در نحوه آهن کشی سقف شیروانی داشته و باید تعادل ستون‌ها در آن حفظ شود. برای این کار، باید ستون‌های فلزی عمودی به‌شکل استانداردی نصب شوند.

یکی از نکات مهمی که برای این کارو جود دارد، مشخص‌کردن فواصل یکسان میان ستون‌های مختلف است. برابر بودن این فواصل باعث می‌شود تا وزن سقف به‌طور یکسان میان آن‌ها پخش شود. درصورت نزدیک بود 2 ستون به یکدیگر، احتمال انتقال وزن به ستون‌های دیگر و به هم ریختن تعادل سقف بیشتر خواهد شد.

اجرای تیرها و خرپای سقف

در مرحله بعدی از نحوه زیرسازی سقف شیروانی، باید سراغ اجرای تیرها و خرپاها بروید. بهتر است این را بدانید که تمام تیرها، خرپاها و ستون‌ها، به یکدیگر متصل می‌شوند. بدین صورت، یک شبکه اصلی در سازه به وجود می‌آورند.

برای مشاوره خرید کلیک کنید

این شبکه موجب بهبود تحمل تنش و وزن در سقف و افزایش مقاومت آن می‌شود. نوع خرپا و اتصالات به‌کاررفته در آن‌ها نیز به تیرها و دهانه سقف بستگی دارد. مهندس معمار شما را در انتخاب بهترین نوع این مصالح کمک می‌کند.

مهاربندی سقف

در مراحل پایانی نحوه زیرسازی سقف شیروانی، باید تلاش کنید تا پایداری و استحکام سازه را بیشتر کنید. برای این کار تکنیک‌های مختلفی وجود دارند. به‌طور مثال، قادر به استفاده از بادبند و مهاربندهای گوناگون خواهید بود. نصب این موارد باید در جهات مختلف انجام بگیرد.

تعمیرات و نگهداری از سقف شیروانی به چه شکل است؟

این‌گونه تأثیرگذاری بیشتری در مقاومت سقف می‌گذارد. نحوه اتصال بادبندها به تیر، به‌شکل مورب است. همچنین باید به‌همین صورت به خرپاها متصل شوند. نصب این موارد از لرزش و تکان‌خوردن سقف در شرایط طوفانی و باد شدید، جلوگیری می‌کند.

بررسی نهایی پروژه

در آخرین مرحله از نحوه آهن کشی سقف شیروانی، نیازمند ارزیابی نهایی سازه هستید. این‌گونه از کیفیت زیرسازی و مقاومت آن، مطمئن خواهید شد. همچنین بهتر است تست بارگذاری سقف را نیز انجام دهید تا از استحکام آن، اطمینان داشته باشید. بهترین کار برای اطمینان از کیفیت پروژه، همکاری با یک ناظر اجرا هنگام پیاده‌سازی سقف است.

نظارت دقیق یک مهندس می‌تواند مزایای فراوانی برای شما داشته باشد. مهندس ناظر به تمام اطلاعات پروژه و روش‌های پیاده‌سازی آن مسلط است. به‌همین دلیل قادر به تشخیص صحت اجرا و رعایت تمامی نکات فنی خواهد بود.

نکاتی مهم برای زیرسازی در سقف شیروانی

برخی از نکات وجود دارند که باید در نحوه زیرسازی سقف شیروانی به آن‌ها توجه داشته باشید. رعایت تمامی آن‌ها باعث افزایش کیفیت پروژه و استحکام سازه خواهد شد. همچنین امنیت ساکنین سازی را نیز به‌طور کامل تضمین می‌کند. نکاتی که می‌خواهیم در آموزش زیرسازی سقف شیروانی فلزی برایتان شرح دهیم، بدین صورت هستند:

  • به‌کارگیری متریال‌ها و مصالح باکیفیت برای اجرای زیرسازی
  • رعایت تمامی قوانین و مقررات مذکور جهت اجرای پروژه
  • توجه به بار وارده بر سازه و تنظیم تیرچه‌ها جهت پخش بار
  • بهره‌گیری از جدیدترین تکنولوژی‌های روز دنیا جهت اجرای زیرسازی در سقف‌ها
  • استفاده از انواع پوشش زیر سقف شیروانی

تعمیرات و نگهداری از سقف شیروانی به چه شکل است؟

تعمیرات و نگهداری صحیح، نکته دیگری است که باید در کنار نحوه زیرسازی سقف شیروانی بلد باشید. درصورتی‌که می‌خواهید از آسیب‌های احتمالی در سقف شیروانی خود جلوگیری کنید، پیشنهاد ما این است که به نگهداری از آن‌ها توجه ویژه‌ای داشته باشید. درصورت بروز هرگونه آسیب، بهتر است با کمک یک تکنسین مجرب، ایرادات وارده را از بین ببرید.

جمع‌بندی

درصورتی‌که به‌دنبال نحوه زیرسازی سقف شیروانی هستید، باید بدانید که این کار روش‌ها، فرایندها و نکات مختلفی را درون خود جای‌داده است. سقف‌های شیروانی مقاومت کمی دارند؛ به‌همین دلیل است که زیرسازی یکی از مهم‌ترین فرایندها در اجرای این سازه‌ها به شمار می‌رود.

می‌توانید با استفاده از تیرهای فولادی یا استیل، بتنی و چوبی برای این کار کمک بگیرید. تهیه بهترین خرپا و مهاربند نیز باعث افزایش استحکام پروژه خواهد شد. همچنین بهتر است از انواع پوشش زیر سقف شیروانی استفاده کنید تا از ورود رطوبت و هوا جلوگیری کنید. تمام نکات موردنیاز را در این مطلب بررسی کردیم تا با آشنایی بیشتری سراغ این پروژه بروید.

سؤالات متداول

بهترین روش برای زیرسازی سقف‌های شیروانی کدام است؟

بهترین روشی که باید در مورد نحوه زیرسازی سقف شیروانی بدانید، استفاده از تیرچه‌های بتنی و فولادی است.

چگونه از سقف شیروانی نگهداری کنیم؟

برای این کار بهتر است هر چند وقت یکبار از سلامت آن مطمئن شده و با کمک یک تکنسین مجرب، ایرادات را برطرف کنید.

چه نکاتی برای آهن‌کشی سقف‌های شیروانی وجود دارند؟

استفاده از مصالح باکیفیت، کمک‌گرفتن از یک مهندس ناظر و رعایت قوانین فنی، از مهم‌ترین این نکات به‌شمار می‌روند.

مزایای استفاده از تیرهای استیل و بتنی، شامل چه مواردی می‌شوند؟

استفاده از تیرهای بتنی و استیل، مقاومت سازه را در برابر رطوبت، بادهای شدید و حتی تغییرات دمایی، بیشتر می‌کند.

تیرهای بتنی و استیل، چه معایبی دارند؟

وزن تیرهای فولادی و بتنی نسبت به نوع‌های چوبی سنگین‌تر است؛ همچنین نیازمند پرداخت هزینه بیشتری برای استفاده از آن‌ها خواهید بود.