مقالات تخصصی ویلا

آشنایی با انواع اسکلت سوله

سوله سازی در ایران، از صنعت های فراگیر می باشد که متناسب با کاربردهای بسیار متنوعی که دارد، استقبال بالایی از آن شده است. جهت سوله سازی از انواع اسکلت سوله شامل فلزی و بتنی استفاده می شود که برای رسیدن به کاربری مطلوب، لازم است اصول ساخت در آن ها در نظر گرفته شود.

اصول سوله سازی بخش های متنوعی را در بر می گیرد که از مهم ترین آن ها، انتخاب نوع سوله و نحوه اتصال اسکلت سوله به یکدیگر است. در واقع باید در ساخت سوله ها، اتصالات به گونه ای انجام شود که ضمن حفظ یکپارچکی سوله، نیروهایی که به بخش های مختلف آن نیز وارد می شود به صورت متناسب به زمین منتقل گردد. در ادامه این مقاله از سایت بنیان سقف قصد داریم به ارائه اطلاعاتی پیرامون انواع اسکلت سوله بپردازیم.

آشنایی با انواع اسکلت سوله

آشنایی با انواع اسکلت سوله

سوله سازی در صنعت استفاده های گوناگونی دارد و متناسب با مزایایی که دارد، در کاربرد های مختلفی شامل مرغداری، انبار داری، اتومبیل سازی، ساخت هواپیما و راکت های فضایی و … مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع زمانی استفاده از این سازه قدرتمند بهینه می باشد که متناسب با اصول و قواعد مشخصی ساخته شده باشد.

برای پیاده سازی سوله ها از انواع اسکلت سوله شامل اسکلت فلزی و اسکلت بتنی استفاده می شود که در ادامه قصد داریم پیرامون هر یک اطلاعاتی را ارائه دهیم:

1.اسکلت فلزی سوله از انواع اسکلت سوله

در هر بنایی، یک بخش اصلی و اساسی وجود دارد که در مقاومت و استحکام نهایی آن، نقش موثری را ایفا می کند که به آن اسکلت گفته می شود. عمده ترین اسکلت مورد استفاده در ساختمان سازی و همینطور ساخت سوله، اسکلت فلزی است که نیازمند ابزار آلات خاصی می باشد.

جهت پیاده سازی اسکلت فلزی سوله، در اولین قدم طراحی اسکلت سوله انجام می شود. به منظور دریافت نتیجه مطلوب از طراحی اسکلت سوله، لازم است که طراحی آن توسط متخصصان حرفه ای و با تجربه انجام شود؛ دلیل این موضوع این است که طراحی اسکلت فلزی سوله توسط هر مهندسی و با هر سطح دانشی، امکان پذیر نیست و لازم است مهندس طراح در کنار توجه به فاکتورهای موثر، به ایمنی و استحکام بنا نیز توجه داشته باشد.

مزایای اسکلت فلزی سوله

آشنایی با انواع اسکلت سوله

اسکلت فلزی سوله دارای مزیت هایی می باشد که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم:

  • ایمنی و مقاومت بسیار بالا در برابر نیروهایی از جمله طوفان، باد، زلزله و …
  • برخورداری اسکلت فلزی سوله از طول عمر بالا
  • وزن پایین اسکلت های فلزی سوله و در نهایت فونداسیون سبک تر و کاهش وزن ساختمان
  • سرعت طراحی، اجرا و ساخت بالا در اسکلت های فلزی سوله
  • اشغال فضای کم و افزایش میزان زیربنای پروژه

نحوه ساخت اسکلت فلزی سوله از انواع اسکلت سوله

همانطور که پیش تر اشاره کوتاهی کردیم، ساخت اسکلت فلزی سوله با طراحی آن آغاز می شود؛ به طوری که مهندسین طراح و تکنسین ها اقدام به طراحی اصولی و دقیق اسکلت فلزی سوله می نمایند. تمامی اتصالات قطعات در اسکلت های فلزی توسط جوشکاری و پیچ و مهره در داخل کارخانه ها انجام می شود.

کیفیت و استحکام اسکلت فلزی سوله، علاوه بر اینکه وابسته به طراحی اصولی این سازه است؛ تا حد زیادی وابسته به کیفیت مواد اولیه مورد استفاده در این سازه ها نیز می باشد؛ برای برش و جوشکاری قطعات در این اسکلت فلزی از دستگاه های پیشرفته و به روز استفاده می گردد.

پس از طی تمامی مراحل گفته شده، اسکلت فلزی سوله، رنگ کاری می شود. رنگ کاری اسکلت فلزی سوله، باید با دقت بالا و با استفاده از رنگ های با کیفیت و مرغوب انجام شود؛ به طوری که پس از اتمام کار تمامی سطوح اسکلت فلزی با رنگ پوشش داده شده باشد. پس از خشک شدن رنگ، اسکلت فلزی سوله آماده است و می توان اقدام به بارگیری آن و حمل تا محل مورد نظر نمود. پس از انتقال اسکلت فلزی سوله به محل جدید، نصب و اجرای آن توسط مهندسین و تکنسین ها انجام می شود.

انواع سوله اسکلت فلزی

آشنایی با انواع اسکلت سوله

آنچه که بدیهی است این موضوع می باشد که ساخت سازه های فلزی، نیازمند مهارت و توانایی ویژه ای می باشند تا در نهایت سوله ای که ساخته می شود، از ایمنی و استحکام لازم برخوردار باشد. از سوله هایی با اسکلت فلزی در مواردی شامل آشپزخانه ها، مکان های مذهبی همچون مساجد، تکیه ها، حسینیه ها، ترابری و انبارها، فروشگاه ها و سالن های خرده فروشی، موارد صنعتی و نظامی و … استفاده می گردد.

سوله های خرپایی: این سوله ها بسیار کاربردی هستند و فضای امن و مستحکمی را ایجاد می کنند. سوله های خرپایی جهت هر نوع فعالیت صنعتی و تولید مناسب هستند و به دلیل کیفیت اجرای بالا می توان از آن برای پروژه های بزرگ نیز استفاده کرد. از ویژگی های سوله های خرپایی این است که طی مدت زمان کوتاهی آماده و تولید می شوند.
سوله های یو بی ام: این سوله ها با استفاده از دستگاه هایی شامل UBMساخته می شوند و نسبت به دیگر انواع سوله ها همچون سوله های تیر ورقی دارای وزن کمتری هستند.
سوله های تیر ورقی: این نوع سوله ها از نمونه های قدیمی و ابتدایی ساخت سوله هستند که به دلیل وزن زیاد، امروزه کمتر مورد استفاده قرار می گیرند و همینطور هزینه اجرای آن ها نیز زیاد است.

معایب اسکلت فلزی سوله

آشنایی با انواع اسکلت سوله

از معایب اسکلت های فلزی سوله این است که در دمای بسیار زیاد، مقاومت آن ها کم می شود؛ به طوری که اگر دمای یک اسکلت فلزی و یا سازه به 500 الی 600 درجه سانتی گراد برسد، تعادل ساختمان به خطر می افتد.

از سویی دیگر قطعات مصرفی در اسکلت فلزی سوله در برابر عوامل جوی دچار خوردگی می شوند و ابعاد شان کمتر می شود؛ از همین رو دارای هزینه نگهداری و تعمیرات بیشتری نسبت به اسکلت بتنی سوله هستند.

در ساخت اسکلت فلزی سوله، حتما باید برای اتصال قطعات به یکدیگر از جوش، پرچ و پیچ استفاده شود؛ در واقع استفاده از پیچ و مهره در کارخانه ها برای ساخت قطعات، فنی و اقتصادی تر است. اما به دلیل عدم امکانات کافی در داخل کشورمان، این کار با استفاده از جوشکاری انجام می شود که خود به تنهایی عیب بزرگی به شمار می رود. با این حال اگر اسکلت فلزی سوله در کارخانه و با توجه به مشخصات فنی و مطابق استانداردها ساخته شود، مقاومت خوبی خواهد داشت.

2.اسکلت سوله بتنی از انواع اسکلت سوله

آشنایی با انواع اسکلت سوله

برای ساخت اسکلت سوله، علاوه بر اسکلت فلزی از اسکلت بتنی نیز استفاده می شود که عملکرد مناسب و استحکام بالایی دارند؛ از همین رو در صنایع مختلف و برای اجرای انبارهای بزرگ، کارخانجات و … مناسب هستند.

سوله های بتنی را می توانید به صورت پیش ساخته تهیه کنید که معمولا از جنس بتن، ترکیبی از جنس بتن و فلز و همراه با سقف شیبدار هستند. اسکلت بتنی سوله بر اساس کارکردی که خواهد داشت، در انواع گوناگونی شامل سوله تک دهانه ، سوله دو یا چند دهانه ، سوله قوسی و سوله چند ضلعی ساخته می شود و در زمینه های مختلفی شامل سوله ورزشی، سوله مرغداری، سوله انبار، آشیانه های هواپیما، فروشگاه ها و تعمیر گاه ها و … مورد استفاده قرار می گیرند.

ویژگی اسکلت بتنی سوله

بتن از مصالح با دوام و با قدرت و مقاومت بالایی می باشد و از این جهت برای ساخت و اجرای سوله ها بسیار مناسب است. بد نیست بدانید که سازه های پیش ساخته شده با بتن، دارای دو لایه شبکه فلزی و یک لایه فوم پلی استایرن در میان آن ها می باشند.

این سه لایه با استفاده از سیم مفتول به یکدیگر متصل می شوند و در نهایت بتن با ضخامت چهار سانتی متر بر روی این تورهای فلزی، پاشیده می شود. استفاده از سازه های پیش ساخته بتنی، مزیت های بسیاری از جمله افزایش طول عمر سازه، کنترل میزان رطوبت، عایق حرارتی و برودتی و … را در پی دارد. بنابراین سوله هایی که با اسکلت بتنی اجرا می شوند، برای مناطقی که رطوبت بالایی دارند، گزینه مناسبی هستند چراکه ضمن مقاوم بودن در برابر نم و رطوبت، در برابر زلزله نیز مستحکم می باشند.

مزایای سوله بتنی

آشنایی با انواع اسکلت سوله

  • زمان اجرای پروژه بسیار کوتاه
  • هزینه اجرای پایین
  • امکان استفاده بهینه از فضا برای نصب در طول، عرض و ارتفاع
  • مقاومت بسیار بالا در برابر عوامل شیمیایی، فشارهای مکانیکی، زلزله و …

طراحی و ساخت سوله بتنی از انواع اسکلت سوله

همانند اسکلت سوله فلزی، برای اجرای سوله های بتنی نیز ابتدا طراحی انجام می شود اما برای ساخت آن به جرثقیل های بزرگی نیاز است. در نظر داشته باشید که طراحی سوله بسیار حائز اهمیت است تا بتوان از فضای سوله، بیشترین و بهینه ترین استفاده را کرد.

بنابراین بسیار مهم است که طراحی سازه و اسکلت بتنی سوله از انواع اسکلت سوله با رعایت تمامی قوانین و استاندارد های لازم انجام شود. مهندسان باید برای طراحی سازه بتنی مواردی همچون شرایط جغرافیایی، میزان تحمل بارش برف و باران، کاربری سوله، میزان مقاومت در برابر زلزله، مقاومت خاک و … را محاسبه کرده و در نظر بگیرند.

پس از اتمام محاسبات مرتبط با اجرای اسکلت سوله بتنی، مهندسین و تکنسین ها اقدام به طراحی نقشه آن توسط نرم افزارهای دقیق مهندسی می نمایند. بر خلاف اسکلت فلزی سوله، ساخت اسکلت بتنی سوله در محل نصب انجام می شود. البته اگر سوله بتنی پیش ساخته باشد، عملیات ساخت آن در کارخانه صورت می گیرد و سپس در محل نصب اجرا می شود.

هزینه ساخت سوله بتنی

آشنایی با انواع اسکلت سوله

در هزینه مرتبط با ساخت سوله بتنی، عوامل مختلفی شامل ابعاد سوله بتنی، هزینه نصب و اجرای آن، نوع پی برای ساخت سوله بتنی، جنس خاک زیر پی سوله بتنی، شرکت و مجری پروژه، میزان سنگ استفاده شده در زیر پی فونداسیون سوله و … دخیل هستند. در صورتی که مایل هستید پیش از اجرای پروژه، از هزینه نهایی ساخت اسکلت بتنی سوله مطلع گردید، می توانید برای برآورد هزینه با کارشناسان بنیان سقف در ارتباط باشید.

اسکلت فلزی و یا اسکلت بتنی ، کدام یک برای اجرای سوله بهتر است؟

همانطور که توضیح دادیم، برای اجرای سوله با کاربری های مختلف می توانید از اسکلت فلزی و یا اسکلت بتنی استفاده کنید؛ اما بسیاری در انتخاب اسکلت مناسب دچار تردید می شوند و نمی دانند که برای اجرای پروژه خود، کدام یک گزینه بهتر و مناسب تری است.

از همین رو در ادامه همراه ما باشید تا با نظر کارشناسان بنیان سقف در مورد اسکلت فلزی و اسکلت بتنی سوله آشنا شوید و پس از مقایسه این دو سازه، بتوانید تصمیم گیری بهتری در این زمینه داشته باشید. البته لازم است اشاره کنیم که هر چند پاسخ قطعی برای این سوال وجود ندارد و شما باید در انتخاب اسکلت مناسب برای پیاده سازی سوله به زمان درخواست تا زمان اجرای پروژه، هزینه اجرا، نوع کاربری سوله و … توجه داشته باشید. با این حال در ادامه این دو از انواع اسکلت سوله را با یکدیگر مقایسه کرده ایم:

1.مقایسه انواع اسکلت سوله در برابر انفجار

آشنایی با انواع اسکلت سوله

سوله فلزی در برابر حوادث غیر قابل پیش بینی همچون انفجار مقاومت بالاتری دارد. بنابراین اگر قصد دارید از سوله برای انبار داری مواد شیمیایی استفاده کنید، باید بدانید که سوله های فلزی، گزینه مناسب تری هستند؛ چراکه در برابر انفجار دچار آسیب های کمتری نسبت به اسکلت بتنی سوله می شوند.

2. مقایسه اسکلت های سوله از نظر مقاومت در برابر زلزله

بتن دارای استفامت و استحکام بالایی می باشد؛ از همین رو اسکلت بتنی سوله در برابر زلزله مقاومت بیشتری دارد. بنابراین استفاده از سوله هایی با اسکلت بتنی در مناطقی که میزان رطوبت در آن ها نسبت به دیگر مناطق بیشتر است و همینطور در مناطق زلزله خیز، نسبت به سازه های فلزی، ایمنی بیشتری خواهد داشت.

3.مقایسه انواع اسکلت سوله از نظر سرعت نصب سوله بتنی و فلزی

به طور کلی ساخت اسکلت سوله با استفاده از فلز، نسبت به ساخت سوله با استفاده از بتن، نیازمند زمان کوتاه تری است چراکه سرعت نصب بالاتری دارد. این موضوع مزیتی برای اسکلت های فلزی سوله به شمار می رود، چراکه بسیاری از افراد مایل هستند که اجرای سوله آن ها طی مدت زمان کوتاهی انجام شود که در چنین شرایطی باید به سراغ اجرای سوله با اسکلت فلزی بروند.

گفتنی است که اجرای سوله های بتنی پیش ساخته نیز نیازمند مدت زمان نصب و اجرای کوتاهی است چراکه زمان کمی برای احداث آن ها در محل مود نظر نیاز است.

4.مقایسه اسکلت های سوله از نظر تقویت سازه بعد از اجرا

آشنایی با انواع اسکلت سوله

از دیگر مزیت های اسکلت فلزی سوله نسبت به اسکلت بتنی سوله این است که اگر در طراحی و ساخت سوله های فلزی، اشتباهی نیز رخ داده باشد؛ می توان با استفاده از پیچ و پرچ اقدام به محکم و مقاوم سازی سازه نمود که این ویژگی در سازه های بتنی وجود ندارد.

5.مقایسه انواع اسکلت سوله از نظر وزن

سوله هایی که با اسکلت فلزی ساخته می شوند، نسبت به سوله های ساخته شده با اسکلت بتنی، دارای وزن بسیار کم تری هستند ؛ ضمن اینکه فضای کمتری را نیز اشغال می کنند. سوله های با اسکلت بتنی، وزن بسیار سنگینی دارند که برای افرادی که به دنبال سازه ای با فونداسیون سبک می باشند، گزینه مناسبی نیست.

6. مقایسه انواع اسکلت سوله از نظر اشغال کردن فضا در ساختمان بتنی و فلزی

اگر دو سازه و اسکلت سوله فلزی و بتنی که از نظر ابعاد یکسان باشند را با یکدیگر مقایسه کنیم، یک سازه فلزی فضای کمتری را اشغال می کند؛ به طور کلی فضای اشغالی توسط اسکلت بتنی سوله و فضای مرده ای که ایجاد می کند، نسبت به اسکلت فلزی بیشتر است.

آشنایی با انواع اسکلت سوله – بنیان سقف

آشنایی با انواع اسکلت سوله

همانطور که مطالعه کردید، اسکلت فلزی و اسکلت بتنی سوله دارای تفاوت هایی با یکدیگر هستند و هر یک مزایا و معایبی دارند. نمی توان با قطعیت یکی را نسبت به دیگری برتر اعلام کرد و این شما هستید که باید با بررسی ویژگی های هر یک، گزینه مناسب را انتخاب کنید.

در صورتی که در انتخاب انواع اسکلت سوله تردید دارید، توصیه می کنیم اینکار را به مهندسین بنیان سقف بسپارید تا متناسب با کاربری که مد نظر دارید، بهترین گزینه را به شما پیشنهاد کنند. جهت ارتباط با مهندسین و تکنسین های فنی بنیان سقف، از راه های ارتباطی درج شده در انتهای مقاله استفاده کنید.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *