
مزایای سقف شیبدار چیست و چرا بسیاری از افراد اجرای سقف خانه های خود را به صورت شیب دار به سقف های مسطح ترجیح می دهند؟ سقف های شیبدار از نظر زیبایی، دارای جلوه بصری منحصر به فردی می باشند و طراحی و اجرای آن ها طی مدت زمان کوتاهی و با هزینه ای کم انجام می شود. از سقف های شیب دار می توان در شرایط جوی و محیطی متفاوت در مناطق بارانی و یا گرم خشک استفاده کرد.
این نوع سقف ها متناسب با پوششی که برای سقف شیبدار استفاده می شود، عایق مناسبی برای رطوبت، سرما و گرما هستند؛ ضمن اینکه مقاومت بالایی در برابر زلزله و آتشسوزی نیز دارند. در ادامه این مقاله از سایت بنیان سقف همراه ما باشید تا با مزایای انواع مختلف سقف شیبدار آشنا شویم.
سقف شیبدار چیست؟
سقف شیبدار نوعی از سقف های ساختمانی است که ضمن داشتن ظاهر زیبا، در جهت صرفه جویی در مصرف انرژی نیز کارایی دارد. سقف خانه ها، پناهگاه امن ساختمان ها می باشد، بنابراین بسیار مهم است که در انتخاب آن دقت کافی شود تا درآینده ای نه چندان دور، مجبور به تعویض سقف و یا تعمیر آن با پرداخت هزینه های اضافی نباشیم.
سقف های شیبدار دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام دارای مزایا و معایبی می باشند اما از ویژگی های مشترک میان آن ها می توان به قابلیت اجرا این نوع از سقف ها در تمامی مکان های اداری، تجاری، مسکونی، ویلایی، آپارتمان، سقف سوله و … اشاره کرد. همینطور این سقف ها ضمن اینکه زیبا هستند، دارای تاثیر بسیاری در کاهش وزن سقف ساختمان ها نیز می باشند چراکه میزان استفاده از تیر و ستون ها را کاهش می دهند. در ادامه پیرامون مزایا و معایب سقف های شیبدار اطلاعات کامل تری را ارائه کرده ایم.
انواع سقف های ساختمانی
در هنگام ساخت ساختمان و یا بازسازی یک سازه قدیمی، بسیاری از افراد در انتخاب سقف مناسب دچار تردید می شوند که چه سقفی را برای خانه خود انتخاب کنند. سقف سازه به دلیل اینکه در نمای ساختمان دارای تاثیر بسزایی است و همینطور پناهگاه یک ساختمان به شمار می رود، دارای اهمیت بسیاری می باشد.
امروزه سقف خانه ها یا به صورت مسطح طراحی می گردند و یا سقف ها شیبدار هستند. انتخاب نوع سقف مناسب برای یک ساختمان، با توجه به بودجه ای که کارفرما برای اینکار در نظر گرفته است و همینطور رعایت تعادل میان دیگر اجزا انجام می شود.
از مزیت های انتخاب هر کدام از انواع سقف های شیب دار نسبت به سقف های مسطح این است که برای اجرای آن ها به مصالح و آهن آلات کمتری نیاز می باشد و همین موضوع می تواند هزینه های نهایی اجرای پروژه را کاهش دهد. بنابراین از مزایای سقف شیبدار نسبت به سقف های مسطح، منحصر به فرد بودن در عین اقتصادی بودن است. همینطور برای اجرای سقف های شیبدار سقف خانه ها را نیز بلندتر می گیرند، به این معنی که فضای بیشتری در اختیار ساکنین قرار می گیرد.
سقف های مسطح در دو نوع پروانه ای و منحنی شکل و سقف های شیبدار در انواع سقف های شیبدار تک بر، چهار بر، چند بر، متقاطع، چند بر ساده و سقف شیبدار نصفه وجود دارند.
انواع سقف شیبدار
از سقف های شیبدار در گذشته فقط در مناطق شمالی کشور استفاده می شد، اما امروزه از این سقف ها برای ساختمان های ویلایی و منازل مسکونی در سراسر کشور نیز استفاده می شود.
بسیاری از افراد در هنگام ساخت سقف های شیبدار با چالش انتخاب نوع مناسب سقف برای خود مواجه هستند و در واقع نمی دانند کدام سقف شیب دار را انتخاب کنند. توصیه کارشناسان بنیان سقف این است که سقف شیبدار را متناسب با اقلیم و شرایط جوی محل زندگی خود انتخاب کنید تا دوام و ماندگاری بالایی داشته باشد.
انواع سقف مسطح
به سقف هایی که شیب آن بین صفر تا 15 درجه باشد، سقف های مسطح گفته می شود. در این نوع سقف ها آب بر روی سقف جمع می شود و به واسطه سیستم زه کشی ایجاد شده از خروجی تخلیه می گردد. معمولا برای پوشش سقف های مسطح از موزائیک، سرامیک و ایزوگام استفاده می شود. سقف های مسطح متناسب با کاربردی که از آن ها انتظار می رود، در دو نوع سقف های پروانه ای و سقف های منحنی شکل طراحی و اجرا می شوند.
1.سقف های پروانه ای
سقف های پروانه ای و یا سقف های وی شکل، متشکل از دو ضلع هستند که در بخش میانی به یکدیگر متصل شده اند و یک زاویه باز به وجود آورده اند. در ویلاهای مدرن و غالبا در مناطق گرمسیری از این سقف ها استفاده می شود.
2.سقف های منحنی شکل
سقف های منحنی شکل دارای شباهت بسیاری به سقف های شیب دار تک بر هستند. پانل های تشکیل دهنده سقف های منحنی شکل، دارای انحنا می باشند. این نوع از سقف ها نیز غالبا برای ویلاهای مدرن و منحصر به فرد مورد استفاده قرار می گیرند.
مزایای انواع سقف شیبدار
به سقف هایی که دارای شیب بین 15 درجه تا 70 درجه باشند، سقف های شیب دار گفته می شود. اما به عقیده کارشناسان بنیان سقف بهترین شیب برای سقف های شیب دار، شیب بین 35 تا 50 درجه است. البته در انتخاب شیب سقف های شیب دار باید به نوع پوششی که قرار است بر روی این سقف ها اجرا گردد نیز توجه داشته باشیم. در ادامه به مزایای انواع سقف شیبدار اشاره کرده ایم:
1.سقف شیبدار تک بر
سقف های شیبدار تک بر دارای یک ضلع هستند. این سقف ها در واقع پانل های شیبداری هستند که به یک دیوار بلند متصل شده اند. در واقع سقف شیب داری که با یک سقف مسطح زاویه 45 درجه به خود گرفته است.
معمولا از سقف های شیب دار یک بر روی بخش های جانبی ساختمان شامل تراس، آلونک و … استفاده می شود. ساختمان هایی که دارای سقف شیب دار تک پر هستند، دارای ارتفاع بلندتری نسبت به دیگر ساختمان ها می باشند و فضای کافی برای نصب پنجره در زیرشیروانی را نیز فراهم می کنند.
در واقع فضای ایجاد شده در زیر این سقف ها به اندازه ای بزرگ می باشد که برای ورود نور خورشید به داخل ساختمان و روشن کردن فضای داخل بنا، کافی است. حتی می توان بر روی سقف های شیب دار یک بر، پنل های خورشیدی نصب کرد تا بتوان در مصرف انرژی صرفه جویی نمود.
مزایای سقف شیبدار تک بر
- نصب آسان
- نیازمند مصالح و مواد کمتر
- مقرون به صرفه و اقتصادی
- جلوگیری از تحمع آب برف و باران و سرازیر شدن آسان آن ها بر روی زمین
- گزینه ای ایده آل برای مناطق برفی و بارانی
- ایجاد نمای مدرن برای ساختمان
البته سقف های شیب دار تک بر علاوه بر مزایایی که دارند، در صورتی که با شیب زیاد اجرا شوند؛ منجر به کوتاه شدن سقف می گردند. طراحی و اجرای ساختمان هایی با سقف شیبدار تک بر در مناطق بادگیر و طوفان خیر توصیه نمی شود، چراکه مشکلات بسیاری را به همراه دارد.
2.سقف شیبدار چهاربر
سقف های شیب دار چهار بر، سقف های شیب داری هستند که دارای چهار پانل سقف می باشند. طراحی این نوع از سقف های شیب دار به گونه ای است که شیب دو پانل دو برابر دو پانل دیگر می باشد. همین موضوع منجر به افزایش جلوه بصری این نوع از سقف ها شده است.
در پانل هایی با زاویه کمتر، محفظه ای برای قرار دادن پنجره وجود دارد که به واسطه آن نور به داخل اتاق ها می رود. لازم به ذکر است این سقف ها به سقف های شیب دار فرانسوی نیز معروف هستند.
مزایای سقف شیبدار چهاربر
- ایجاد فضای بیشتر برای ساکنین ویلا با عنوان اتاق زیرشیروانی
- ایجاد نمای زیبا برای ساختمان
- ایجاد شرایطی برای ایجاد بخش های جدید به ساختمان در آینده
از معایب سقف شیبدار چهاربر این است که بخشی از سقف که دارای شیب ملایمی است، در برابر بارش برف و باران آسیب پذیر می باشد. از سویی دیگر هزینه طراحی و اجرای این سبک از سقف های شیب دار بیشتر است و دلیل این موضوع ریزه کاره های بسیاری که در سقف های شیب دار چهار بر انجام می شود، می باشد.
3.سقف شیبدار چند بر
سقف های شیب دار چند بر در چندین جهت گسترده شده اند و طول اضلاع تشکیل دهنده آن ها یکسان است و نقطه اتصال آن ها در بخش فوقانی ساختمان که اصطلاحا تاج سقف است، می باشد.
مزایای سقف شیبدار چند بر
- مقاومت بیشتر نسبت به دیگر سقف های شیب دار
- شیب همهجانبه و ایجاد مقاومت و استحکام بیشتر
- مناسب برای مناطق در معرض بادهای شدید و بارش برف و باران سنگین
- عدم تجمع آب برف و باران و سر خوردن آسان از روی سقف چند بر
- ایجاد فضای بیشتر برای سکونت در داخل ساختمان با عنوان اتاق زیرشیروانی
- امکان اضافه کردن بخش های دیگری به زیر شیروانی همچون یک پنجره
- بهبود تهویه ساختمان
طراحی و اجرای سقف های شیب دار چند بر نسبت به دیگر سقف ها پیچیدگی های بیشتری دارد و ضمن زمانبر بودن، نیازمند مصالح بیشتری نیز می باشد.
در صورتی که نصب و اجرای سقف به درستی انجام نشده باشد، احتمال نشتی سقف وجود خواهد داشت. البته این موضوع تا حد زیادی وابسته به نوع پوشش سقف نیز می باشد و بهتر است ضمن استفاده از پوشش از عایق مناسب سقف های شیب دار نیز استفاده شود.
شما عزیزان می توانید برای طراحی و اجرای سقف شیب دار خود از کارشناسان بنیان سقف که دارای چندین سال سابقه در این زمینه هستند، مشاوره فنی دریافت کنید.
4.سقف شیبدار متقاطع
اساس طراحی سقف های شیبدار متقاطع مشابه با سقف های شیبدار چند بر می باشد و در این نوع از سقف های شیب دار از چندین بام شی بدار در کنار یکدیگر و به منظور تحت پوشش قرار دادن بخش های مختلف ساختمان استفاده می شود. در این مدل از سقف های شیب دار احتمال جمع شدن آب در میان حد فاصل سقف ها زیاد است، به همین دلیل لازم است در این قسمت ها از مواد و مصالح ضد آب استفاده گردد.
از متداول ترین سقف های شیب دار متقاطع و یا چند بر، نوع ساده می شود. در این مدل از سقف ها در دو سمت خانه، سقف ها به صورت یک چند ضلعی دیده می شوند؛ در حالی که در دو سمت دیگر مثلث های ساده ای قابل رویت است. کناره های سقف در بخش فوقانی و یا تاج ساختمان به یکدیگر وصل می شوند. از مزایای سقف شیبدار چند بر ساده، اجرای آسان، نیاز به مصالح کم و به صرفه بودن است.
ساختار بام شیبدار _ مزایای سقف شیبدار
بام های شیب دار متشکل از چهار عنصر اصلی هستند که در ادامه توضیحات مختصری پیرامون آن ها آورده ایم:
اجرای اسکلت با خرپا سازی و شاسی کشی : این مرحله معمولا با قوطی فلزی انجام می شود و اصطلاحا به آن سربندی نیز گفته می شود.
شاسی کشی چوبی : مرحله شاسی کشی چوبی با هدف ایجاد بستری مناسب برای اجرای پوشش سقفی نهایی اجرا می شود.
ایجاد شبکه یکپارچه : این شبکه نیز به منظور ایجاد بستری مناسب برای اجرای پوشش سقفی نهایی طراحی و اجرا می شود.
عایق حرارتی : در مناطقی که به سقف گرم نیاز است، می توان در این مرحله از عایق های ضد رطوبت استفاده کرد تا به این شیوه از نشتی آب جلوگیری نمود.
اجرای پوشش سقفی : در نهایت باید از پوشش سقفی مناسب با اقلیم و شرایط آب و هوایی منطقه و متناسب با بودجه کارفرما استفاده گردد.
اجرای سقف شیبدار با بنیان سقف
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل مزایای سقف شیبدار را برای شما عزیزان در انواع مختلف این سبک از سقف بررسی کنیم. فراموش نکنید زمانی سقف های شیب دار کارایی لازم را در کنار زیبایی ظاهری خواهد داشت، که از تکنیک های اصولی برای طراحی و اجرای آن ها استفاده شده باشد.
شرکت مهندسی بنیان سقف دارای چندین دهه تجربه در زمینه اجرای سقف شیبدار برای ویلا، آلاچیق و … است که می توانید برای دریافت راهنمایی تخصصی از طریق راه های ارتباطی مندرج در انتهای مقاله با مهندسین آن در ارتباط باشید.